Arm omtrek

De arm omtrek wordt gemeten door middel van een meetlint. Standaard punten op de arm en hand worden gemeten. Hiermee kunnen de verschillen in omtrek gedurende de 2 jaar in kaart worden gebracht.

ICG camera

Om te onderzoeken of bruikbare lymfevaten aanwezig zijn om in aanmerking te komen voor de lymfaticoveneuze anastomose (LVA) zal met een ICG camera (een infrarood camera) de lymfevaten worden opgezocht. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid contrastmiddel (indocyanine groen) tussen de vingers gespoten. Daarna wordt met de camera de lymfevaten gezocht. De lymfevaten worden op de huid overgetekend en hier wordt een foto van gemaakt, zodat bij een eventuele operatie de goede plaats kan worden opgezocht.

Waterbak: Bravometer

De Bravometer is een waterbak voor het onderzoeken van lymfoedeem in de arm. Het is in staat kleine veranderingen in het volume van de arm en hand te meten. De waterbak is gevuld met water. Wanneer de arm in het water zakt, wordt het water dat over de rand loopt gemeten. Dit is het totale volume van de arm. Deze meet methode is gevalideerd voor patiënten met borstkanker gerelateerd lymfoedeem.

3D fotografie: VECTRA

De VECTRA 3D camera neemt een driedimensionaal beeld van de arm. Door middel van verschillende camera’s in verschillende hoeken nemen deze gelijktijdig foto’s van het lichaam. Door deze foto’s te combineren wordt een driedimensionaal model van de arm gemaakt.  Het volume van de arm kan hiermee worden berekend.

Vragenlijsten en patiëntendagboek

Elk meetmoment (na 3, 6, 12, 18 en 24 maanden) zullen er 2 vragenlijsten ingevuld worden omtrent de kwaliteit van leven. Deze worden digitaal verstuurd. Daarnaast zal elke 3 maanden een patiënten dagboek ingevuld worden waarin alle kosten die gemaakt zijn in het kader van lymfoedeem zijn opgenomen.